23948sdkhjf

Økonomisk krise i Coop? Medie sår tvivl om kædens bankforpligtelser

Coop-koncernen har tidligere - i forbindelse med en stor omstrukturering i januar - meldt ud, at regnskabet for 2022 bliver blodrødt. 

Direktør Kræn Østergaard Nielsen har tidligere konstateret, at bundlinjen formentlig kommer til at kaste et trecifret millionunderskud af sig. 

Men ifølge Berlingske Business har de økonomiske tilstande i Coop-koncernen været meget mere kritiske end som så. 

- En situation så kritisk, at den ikoniske, andelsejede virksomhed med 40.000 ansatte risikerede at misligholde lånebetingelserne i sine bankaftaler, hvilket kunne have haft uoverskuelige økonomiske konsekvenser, skriver mediet i sin artikel. 

Fra otte til tre kæder

  • I den nye struktur overgår Coop-koncernen til kun at omfatte tre kæder:
  • Coop/Coop.dk, Coop 365discount og Brugsen
  • Mod tidligere: 
  • Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta, Coop 365discount, Irma, Coop.dk Shopping og Coop.dk Mad

Kilde: Coop

Berlingske Business henviser til en intern rapport med navnet "Projekt Fokus" som allerede midtvejs i 2022 kunne konstatere, at der var svigtende kundeopbakning til fem af Coops supermarkedkæder - Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Irma og 365discount. 

Ifølge tal fra den interne rapport lignede det for samtlige af de førnævnte kæder, at de ville komme ud af 2022 med dundrende underskud - værst så det ud for 365discount, tidligere Fakta, der ifølge rapporten ville komme ud med et underskud på 567 millioner kroner. 

De markante underskud i Coop-koncernen har ifølge Berlingske Business samtidig betydet, at Coop havde kurs mod en misligholdelse af koncernens forpligtelserne med de banker, som Coop har aftaler med. 

Det afviser Kræn Østergaard Nielsen dog over for mediet og tilføjer, at "jeg kan dog sige så meget, at vi ikke har brudt vores bankaftale". 

Salg af ejendomme

Samtidig kan Finans berette om, at Coop-koncernen - for at ruste sig økonomisk - har iværksat en plan om at sælge ud af Coops ejendomme. 

Dette greb skal sikre, at Coop i fremtiden kan investere cirka fire milliarder kroner i at forandre koncernen - blandt andet at iværksætte omstillingen til Coops tre nye kæder, Coop, 365discount og Brugsen. 

Coop Danmark har en ejendomsportefølje på cirka syv milliarder kroner, men Kræn Østergaard Nielsen vil over for Finans ikke præcisere hvor meget og mange af disse, der skal afhændes. 

- Opsparingen i mursten er vokset med et milliardbeløb gennem de seneste år. Vi bruger nu en del af den opsparing til at gennemføre vores transformation. Vi vil fortsat både købe og sælge ejendomme - også omkring butiksudvikling. Samlet nedbringer vi porteføljen for selv at komme til lommerne omkring de kommende års strategi, siger han dog. 

Se nøgletal for:
Læs mere om: dagligvarehandel
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.722